Kanske har du redan upptäckt att strössel och topping är ett snabbt och enkelt sätt att tjäna pengar? Genom att ställa öppna frågor till kunden – ”vilken smak önskar du?”– skapar du lätt merförsäljning. Här hittar du några tips på hur du kan tjäna mer och samtidigt ge kunden en ännu bättre glassupplevelse.

Så här mycket tjänar du på tillbehör

1 kg strössel ger ca. 50 portioner, beräknat på 20 g per portion.

0,9 l topping ger ca. 45 portioner, beräknat på 20 ml per portion.

3 kg doppmassa ger ca. 150 portioner, beräknat på 20 g per portion.

Pris per portion ex moms (20 g/20 ml)Intjäning (utpris 7 kr inkl. moms)Marginal i %Intjäning (Utpris 10 kr inkl. moms)Marginal i %
Strössel2,84 kr 3,41 kr ex moms54%6,09 kr ex moms68%
Topping3,24 kr3,01 kr ex moms48%5,69 kr ex moms64%
Doppmassa3,43 kr2,82 kr ex moms45%5,50 kr ex moms62%

Tips!

Överdosera inte

Cirka 20 gram topping per servering räcker. För mycket topping gör att glassen försvinner och marginalerna blir mindre. De kunder som vill ha extra topping frågar efter det.

Servera glassen i en stor våffla

Med en större våffla fångas toppingen upp och man slipper kletiga fingrar.

Erbjud både storsäljare och nyheter

Choklad, jordgubb, kola och noisette är storsäljarna, men det är samtidigt bra att kunna visa ett brett utbud. Årets nyheter är alltid lockande!

Ställ öppna frågor

Fråga alltid ”vilket strössel/topping vill du ha?”, istället för att fråga ”vill du ha”.

Använd strösselsked

Man räknar med cirka 20 gram strössel per servering. Håll koll på portioneringen med hjälp av vår strösselsked! En struken sked mäter ca 10 gram. Doppa aldrig glassen i strösslet, både av hygeniska och ekonomiska skäl.

Använd bilder

Vi äter med ögonen så tänk därför på hur du visar glassen i din glassbar. Vi har bilder på enkla portioner och färdiga menyer.